Institutet för Framtidsstudier är en självständig forskningsstiftelse som främjar framtidsperspektiv i forskning och samhällsdebatt

Nyheter

Nyheter / 17 december, 2015

Bättre folkhälsa med big data – nytt projekt 

Vem du umgås med och var du bor betyder mer för din hälsa än dina egna rationella beslut. Det innebär att man behöver påverka både på individnivå och på gruppnivå om man vill åstadkomma bättre folkhälsa. Men hur kan vi lära oss vilka åtgärder som fungerar?

Nyheter / 16 december, 2015

Rationalitet bättre än intelligens när du vill fatta bra beslut 

Intelligens är bra när vi vill ta del av och förstå information, men den är inte lika bra på att hjälpa oss få en sann uppfattning om verkligheten. Då är rationalitet bättre, vilket dessutom kan övas upp. I en krönika i magasinet Insikt skriver Karim Jebari om smarta rävar och rädda igelkottar, och om varför proffstyckare inte är att lita på.

Nyheter / 9 december, 2015

Den stora robotdagen på UR Play 

Den stora robotdagen som arrangerades i början av oktober var ett heldagsseminarium med föredrag och samtal om hur långt utvecklingen av robotar har kommit och vad man kan förvänta sig för konsekvenser av den. UR Samtiden filmade hela dagen och nu finns alla inslag tillgängliga på UR Play.

Nyheter / 26 november, 2015

Globala katastrofer och människans utdöende 

Kometer, pandemier, istider och smarta robotar. Hoten mot människans existens kan komma från flera olika håll. Vilka risker har vi anledning att oroa oss för och hur kan vi förbereda samhället på kommande prövningar? Intervju med den optimistiske forskaren Anders Sandberg.

Nyheter / 18 november, 2015

Krigsetik och internationell rätt – en diskussion med forskare, tjänstemän och praktiker 

Sommaren 2014 drog Israel igång en militär aktion kallad “Operation Protective Edge” som svar på robotskjutningar från Gaza. Konflikten gav upphov till flera frågor bland både filosofer och jurister om hur de officiella principer om krigföring som finns fungerar i praktiken. Den 11 november samlades akademiker, tjänstemän och forskare på Institutet för framtidsstudier för en gemensam diskussion.

prenumerera på detta fÖde via rss

Kalendarium

Feb
05

Forskarseminarium

Daniel Wikler: TBA 

Feb
17

Forskarseminarium

Richard Bradley: TBA 

Mar
16

Forskarseminarium

Janine Wedel: TBA 

Mar
30

Forskarseminarium

Matthias Matthijs: TBA 

Följ Institutet för Framtidsstudier
Facebook
Följ Institutet för Framtidsstudier på Facebook
Twitter
Följ Institutet för Framtidsstudier på Twitter
YouTube
Följ Institutet för Framtidsstudier på YouTube
Cloud
Följ Institutet för Framtidsstudier på MixCloud
Bambuser
Följ Institutet för Framtidsstudier på Bambuser
wordpress statistics